Poate uneori gândurile ți se înlănțuie într-un șirag de întrebări la care ai dori răspunsuri sau pe care ai dori măcar să le adresezi cuiva care se confruntă cu aceeași boală însă pe coridoarele sau în saloanele spitalelor nu apuci sau nu găsești momentul oportun pentru aceste discutii. Poate ți-ai dori să afli de la alte paciente cum se descurcă în momentele în care emoțiile vin val vârtej, însă nu vrei ca întrebările tale să fie „deranjante” sau „nepotrivite”. Poate ai nevoie de o punte de legatură, care să pregătească drumul câtre profunzimea ta, pentru ca această „călătorie” să nu fie prea directă, ori prea bruscă, să ai alături de tine și alte persoane care experimentează emoții similare și un cadru în care să te simți în siguranță.

Psihoterapia de grup este despre universalitate, oferindu-ți oportunitatea de a nu te simți singură în situația în care te afli, întrucât, în pofida complexității problemelor umane, există numitori comuni, iar aici, în cadrul grupului, poți avea experiența similarităților dintre tine și celelalte femei. Tot ea este și despre altruism, oferindu-ți un scop extins prin faptul că poți acorda ajutor, suport și orientare altora din grup. Însă atunci când această dispoziție nu-ți este accesibilă, vei avea șansa să primești.

Grupul este ca un microcosmos social unde sunt încurajate explorarea relațiilor și testarea unor noi comportamente. Se poate ca, de teama de a nu-i afecta și „încărca” pe cei dragi, să îți păstrezi fricile înăuntrul tău și, astfel, să îți clădești un cuib al izolării. În cadrul grupului, nevoia ta de a lua contact cu alte persoane și de a da glas grijilor va avea ecou și vei putea resimți că, în cadrul interacțiunilor cu alții, nu faci doar notă aparte prin boală și diagnostic, ci ești parte din relație. Pur și simplu – față în față, unul cu celălalt, împreună.

Întâlnirile au loc în Timișoara și sunt coordonate de Amalia Axentie, psihoterapeut.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *